In 2012 ben ik, Iris Douma, gestart met het geven van workshops in de portakabins van het Fablab Amersfoort, een initiatief van vrienden die de War hebben opgezet, een broedplek voor kunst, techniek en duurzaamheid in Amersfoort. Ik werd gevraagd om meer workshops te ontwikkelen en organisaties te adviseren over mediakunst & interactie. Daarom ben ik CabinD gestart.
CabinD, mijn eigen Cabine, is mijn mobiele werkplek waarmee ik soms te vinden zal zijn bij een Fablab, soms in het atelier nr37 maar ook op uw locatie!

Mijn interactieve werk ontwikkel ik meestal samen met Leo van der Veen in atelier nr37 omdat hij hard & software ontwikkelt op maat.

Portakabins FablabAmersfoort

Portakabins FablabAmersfoort

 

ENGLISH

CabinD started  in 2012  with organizing workshops in the Portakabins of the Fablab Amersfoort an initiative of friends who started  de War breeding ground for art, technology and sustainability. Iris Douma was asked to develop more workshops and advice organizations on media art & interaction. That is when CabinD started, a mobile workplace which sometimes can be found at a Fablab, sometimes at atelier nr37 but also on your location!

The interactive work of Iris Douma is usualy developed with Leo van der Veen at atelier nr37 because he develops very nice customized hard & software.

 

Betekenis van de naam CabinD

Na het afronden van mijn EMMA (European Master of Media Art) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2006) werd ik vaak gevraagd mijn afstudeerwerk, ToverNoot, te exposeren. Tijdens (een tikje narcistisch) Googlen vond ik een intrigerend verhaal over de betekenis van ToverNoot. Ergens in het Afrikaanse Angola ligt een provincie Cabinda. Een groep mensen die daar leeft heeft de bijzondere gewoonte om “sprekende deksels” te gebruiken wanneer er dingen spelen die om een interventie vragen. Deze “sprekende deksels” worden geplaatst op de kookpotten die tijdens de gezamenlijke maaltijd worden gezien door de gemeenschap. Wanneer er een deksel met een aantal symbolen, vaak vervaardigd door een kunstenaar, wordt gezien leidt dit tot commotie. De deksel “spreekt” middels verschillende symbolen en geeft zo aanleiding tot gesprek.

ToverNoot op de ”sprekende deksel” staat symbool voor de noodzaak om zich te uitten.

•  Spreekwoord: De tovernoot gaat onder maar komt altijd weer boven.

 •  Betekenis: De tovernoot is de vrucht van een boom die aan de waterkant, langs de oevers van de rivieren of aan de kust groeit. De noot is donker van kleur en heeft een afgeplatte ronde vorm die enige overeenkomst vertoont met het uiterlijk van een kastanje. De schil van de vrucht is hard en van binnen is hij gedeeltelijk hol; dit maakt dat hij, wanneer hij van de boom in het water valt, na zeer korte tijd toch weer opduikt. Bovendien worden deze vruchten door de stroom meegevoerd en elders weer aangespoeld; de tovernoot brengt je op de hoogte van geschillen die elders in de verwantengroep leven. Met andere woorden mensen moeten openhartig tegen elkaar zijn en niets voor elkaar verzwijgen. Afgebeeld op een spreekwoordendeksel kan de tovernoot vaak worden geïnterpreteerd in de zin van “ik moet het zeggen, ik kan het niet verzwijgen; alhoewel mijn grieven soms wel eens even onderduiken komen ze toch telkens opnieuw weer boven. Ik zal eerlijk zijn en je de waarheid zeggen”.

bron: http://www.cabinda.net/rmcap3.html

CabinD is dus niet alleen een verwijzing naar Cabinda en een Cabine maar ook een stille verwijzing naar waarmee ik ooit begon; de ToverNoot.