ToverNoot is een interactief mediakunstwerk. Kleine kinderen kunnen met ToverNoot spelenderwijs en op een fantasievolle manier kennismaken met digitale muziek. Ze componeren zelf liedjes en leren dat je muziek kunt schrijven en lezen.

ToverNoot is gemaakt van een echte dikke boomstronk. Er is een computer in de stronk verwerkt, maar je ziet alleen een klein scherm alsof het een raampje is in een huisje van hout. Bovenin de stronk zit een gat, de ‘schoorsteen’ van het huisje, waarin kinderen de ToverNoten kunnen gooien: walnoten in verschillende kleuren. Door het raampje zien kinderen een Eekhoorn die vertelt dat hij een muziekmachine heeft gebouwd. Hij vraagt de kinderen om hem te helpen met muziek maken door ToverNoten in zijn schoorsteen te gooien. Op het schermpje zien ze de gekleurde noten naar beneden vallen in een notenbalk. De rode noot wordt de C, de oranje de D, enzovoort. Door vervolgens aan de grote hendel aan de zijkant van de stronk te draaien, wordt de muziek op de notenbalk afgespeeld. Zo componeren kleine kinderen een eigen melodietje of spelen ze een liedje na.

Zo maakt ToverNoot van de computer een apparaat dat je heel intuïtief kunt gebruiken. ToverNoot is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar op (voor)scholen, kinderopvang en festivals.

Voor meer achtergrond informatie lees het artikel geschreven voor het landelijke project interne cultuurcoördinator

ToverNoot op school

ToverNoot in het MediaLab van Cinekid